Povestea fascinantă a ultimului partizan ascuns în munții României. Ajuns la 93 de ani, își amintește cum aștepta americanii

de: Ozana Mazilu
14 02. 2024

Povestea celui din urmă partizan din munți, în vârstă de 93 de ani, este una de dezamăgire.

„Acești americani pe care i-am așteptat atâția ani au venit în zadar”, spune Nicolae Ciurică, ultimul supraviețuitor al luptei împotriva regimului comunist.

Partizanul ascuns în munții României

Chiar și după Revoluția din 1989, speranța pentru libertatea mult visată nu s-a împlinit.

În tinerețe, Nicolae Ciurică a fost om de legătură pentru organizația Uță și apoi a devenit luptător în pădurile pentru patru ani, participând la numeroase confruntări și ambuscade.

În timpul iernii, partizanii s-au separat în grupuri mici pentru a evita descoperirea, iar Nicolae a trăit cu un alt camarad până în martie 1951. Mai târziu, s-au mutat în alte zone pentru a evita capturarea.

În ciuda eforturilor de a rămâne ascunși, au fost surprinși de trupele de securitate, iar Nicolae a fost capturat în aprilie 1954, din cauza unei trădări.

Astfel, pe data de 22 aprilie 1954, în Joia Patimilor, Nicolae Ciurică a fost prins împreună cu un alt camarad, Serăngău Gheorghe. Arestarea lor a fost din cauza unei trădări din partea unui localnic din Cornereva, Toma Duicu, care i-a dat pe mâna Securităţii.

Vezi și: Românca pe care Ceaușescu a făcut-o cadou unui dictator african: povestea fantastică a regimului, de la canibali la Securitate

A petrecut peste zece ani în închisoare

„Acest Duicu fusese om de legătură al grupului nostru, nu ne aşteptam la trădare din partea lui. Dar, în 1953, a avut un proces pentru nişte lemne şi se pare că a fost încolţit de securişti. În noaptea de 21 spre 22 aprilie am fost acasă la Duicu. M-a primit ca de obicei, m-a ajutat cu merinde, cu haine şi la plecare, m-a sărutat. Ne-am dat întâlnire a doua zi la Urdăreanu Ilie. A fost sărutul lui Iuda. A doua zi, la Urdăreanu au venit miliţenii şi au încercuit casa. Eu dormeam în pat, m-am trezit lovit de patul unei arme în piept şi nu am mai putut scăpa“, povesteşte Ciurică, care a fost judecat în acelaşi lot cu tatăl său, conform TVR.

A petrecut peste zece ani în închisoare, suferind alături de alți intelectuali și lideri condamnați. După eliberare, a trăit sub supravegherea constantă a Securității, pierzându-și încrederea în orice schimbare reală după Revoluție.

Chiar și după evenimentele din 1989, speranța sa pentru o schimbare autentică s-a risipit, văzând că politicienii au continuat să aibă același tip de conducere ca înainte. Refuzând să mai participe la politică, Nicolae Ciurică a continuat să trăiască cu amărăciune, considerând că toate promisiunile au fost trădări ale speranțelor sale și ale celor care au luptat pentru libertate.

Vezi și: Interdicții ciudate din perioada comunismului. Ce nu aveai voie să faci pe vremea tovarășilor VIDEO